15 Haziran 2010 Salı

Macaristan'daki Gençlik Projesine Katılmak İster misiniz?

Macaristan'daki Gençlik Projesine Katılmak İster misiniz?

Katılımcıların proje sırasındaki yemek-konaklama masraflarının tamamı, ulaşım masraflarının %70'i Avrupa Komisyonu Gençlik Programı tarafından karşılanmaktadır.



10 ayrı ülkeden 18–25 yaş arası yaklaşık 50 genci bir araya getirecek “SUSTAINABLE DIALOGUE” isimli gençlik değişimi projesi 5–18 Temmuz 2010 tarihleri arasında Kemes(Pecs)/Macaristan’da INFORMANSAG derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşecektir. Projenin ortakları Litvanya, İspanya, Letonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Türkiye’den derneklerden oluşmaktadır.

SUSTAINABLE DIALOGUE projesinin ana teması sürdürülebilir tüketim ve çevre’dir. Projede non-formal öğrenme, kültürlerarası öğrenme, medya ve teknoloji metotları vasıtası ile 3 temel çalışma grubu oluşturulacaktır.

1) Kısa filmler çalışma grubu (proje teması ile ilgili 4 çeşit kısa film çekilmesi planlanmaktadır)

ör: http://informansag.blog.hu/2009/04/21/es_megint_tch_punkosdkor

2) Dans çalışma grubu (doğaçlama çalışmalar olacaktır ve son gün gösteri yapılacaktır)

3) Kemes’in gelecekte gençlik merkezi olacak bir alanında geri dönüşüm alanının yaratılması (belirlenen bir alanda katılımcıların yaratıcılıklarına göre çalışmalar yapılacaktır)

Projenin amaçları;

* Gençler arasında karşılıklı anlayış ve öğrenme sürecinin gelişmesi

* Çevre duyarlılığı oluşturmak ve geri dönüşüm, küreselleşme, sürdürülebilirlik kavramları üzerine giriş yapmak

* Sürdürülebilir Tüketim ile ilgili bireysel ve kamusal sorumluk üzerine çalışmak

* Kırsal kalkınmada kültürlerarası öğrenmenin önemi ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Pecs’e ziyaret

Projenin konaklaması Kemes’te ki eski bir değirmenin bahçesinde çadır kampında gerçekleşecektir. Ev sahibi kuruluş gençler için 20-25 kişilik çadırlar organize etmektedir ancak kendi çadırı ve uyku tulumu ile gelenler için de çadır alanı olacaktır. Katılmayı planlayan gençlerin kamp tecrübesi olması ya da çadır kampında kalmaya istekli gençler olması tavsiye edilmektedir.

Kemes: http://www.maplandia.com/hungary/baranya/kemes/

Proje, Gençlik Programı Eylem-1.1 Gençlik Değişimleri kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Bir Gençlik Değişimi nedir?

Bir Gençlik Değişimi iki ya da daha fazla ülkeden gençlik gruplarını bir araya getiren bir proje olup, gençlerin çeşitli temaları tartışmalarına ve anlatmalarına fırsat sağladığı gibi birbirlerinin ülkeleri ve kültürleri hakkında bilgi edinmelerini de sağlamaktadır.





Bir Gençlik Değişimi ne değildir?

• akademik eğitim gezileri

• mali kâr elde etmeyi amaçlayan değişim faaliyetleri

• turizm olarak sınıflandırılabilecek değişim faaliyetleri

• festivaller

• tatil seyahati

• dil kursları

• performans turneleri

• okul sınıfı değişimleri

• spor müsabakaları

• kuruluşların zorunlu toplantıları

• siyasi toplantılar

• çalışma kampları.

Projeye katılmaya istekli 18–25 yaş arası kişilerin, ekteki başvuru formunu en geç 17 Haziran 2010 perşembe günü saat 20:00’a kadar eksiksiz olarak doldurulmuş şekilde info@trexevs.org e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Katılımcıların proje sırasında ki yemek-konaklama masraflarının tamamı, ulaşım masraflarının %70'i Avrupa Komisyonu Gençlik Programı tarafından karşılanmaktadır. Ulaşım masrafların %70'i proje bitiminden sonra ödenecektir.

Not: Bu proje Avrupa Komisyonu Gençlik Programı kapsamında gerçekleştirilmekte olup herhangi bir katılım ücreti talep edilmemektedir.

Başvuru Formu için tıklayınız.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Gençlik otobüsüne 30 genç yolcu aranıyor

Gençlik otobüsüne 30 genç yolcu aranıyor

51 Türk genci, 52 gün boyunca 20 Avrupa ülkesini gezerek, yeni projeler üretecek. Gençlik Otobüsü ile ilgili en güzel sloganı bulan 30 genç ise hiç bir ücret ödemeyecek.

Proje Genel Koordinatörü Maksut Coşkun, MCD Gençlik kulübünün hayata geçireceği projenin, dünyada ve Türkiye'de hazırlanan en büyük gençlik projesi olduğunu belirterek, projenin tamamen Türk gençlerinin organizasyonuyla yürütüldüğünü söyledi.

Gençlik otobüsü, 17-30 yaş arasındaki 34 Avrupalı ve 51 Türk gençle yola çıkacak ve 52 gün boyunca 20 ülkeyi gezecek.Gençler, bu süre zarfında ortak AB projeleri üretecekler, gidilen kentlerde kültür pazarları kuracaklar, Türkiye'nin tarihi ve turistlik yerlerini tanıtan broşür ve CD'ler de dağıtacaklar.


Gençlik otobüsünün 12 Temmuz'da Ankara'dan yola çıkacağını ve ilk durağının Selanik'te Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ev olacağını belirten Coşkun, yolculuğun 5 Eylül'de Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da sona ereceğini ifade etti.

Coşkun, Gençlik Otobüsü'nün yolcusu olmak isteyenlerin buldukları sloganın başına ''GO'' yazıp, 1-31 Mayıs tarihleri arasında cep telefonu mesajı olarak 3717'ye göndermesi gerektiğini belirterek, gönderilecek sloganların, 1-7 Haziran tarihleri arasında seçici kurul tarafından değerlendirileceğini ve en güzel 300 sloganın belirleneceğini dile getirdi.


Coşkun, yapılacak mülakat sonucunda en güzel 30 sloganı yazan gençlerin, geziye ücretsiz katılma imkanına kavuşacağını kaydetti.


www.genclikotobusu.com

7 Mart 2010 Pazar

YOUTH TOWER (GENÇLİK KULESİ)

YOUTH TOWER (GENÇLİK KULESİ)

PROJENİN HEDEFİ

17-24 yaş arasındaki farklı kültürden gelen gençleri bir araya getirerek; gençlerin ortaklaşa çalışma ruhunu kazanmaları, muhtemel ön yargıları yıkmaları, sevincin, coşkunun ve evrenselliğin en güzel ifade şekli olan müzik ve halk dansları ile birlikte gençlik anıtı oluşturarak kültürler arası etkileşimi sağlamalarıdır.

PROJENİN AMAÇLARI

Farklı kültürlerden gençleri bir araya getirerek kültürler arası etkileşimi sağlamak,

Yeni insanlar tanıyarak farklı yaşam tarzı öğrenmek ve öğretmek,

Farklı kültürden gençlerin bir araya gelerek ortak bir çalışma yapabileceklerini göstermek,

Gençler arasında fikir alışverişi sağlamak,

Gençlerin kafasındaki muhtemel önyargıları kırmak,

Gençlerin teşvik edilmesi ve gençlerde farkındalık yaratmak,

Farklı kültürleri tanımak,

Gençlerin aktif katılımın sağlamak,

PROJENİN ÖZETİ

Farklı kültürlerden gelen 17-24 yaş arası gençlerle Kırklarelili gençlerin, kendi ülkelerinin kültürünü yansıtmaları adına aracı olarak kullanılacak halk dansları ve müzikle, Kırklareli merkezi ve ilçeleri olan Karahıdır, Kavaklı, Babaeski, Lüleburgaz’da gösterilerini yapmalarıdır. Son gösteri ve final kutlaması olan Gençlik Kulesinin yapımı ve yereldeki gençlere tanıtımı Kırklareli Merkez ilçede gerçekleştirilecektir. Gençler böylece unutulmayacak anılar oluştururken, bunu kule sayesinde somut olarak gösterme imkânı bulacaklardır.

Bu kulenin felsefesi, eski bir inanıştan gelen Babil Kulesi mitinden gelmesidir. Bu efsaneye göre; yeryüzündeki ulusların ve onların konuşmakta olduğu binlerce dilin nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bir inanış unsurudur: İnsanlar, Tanrıya ulaşmak ve ona daha yakın olabilmek için, uyum içerisinde ve büyük bir istekle göğe yükselen bir kule inşa etmeye girişmişlerdir. Kule, çok geçmeden yükselmeye başlamış ve bunu gören Tanrı, kuleyi inşa eden her insana ayrı bir dil vermiş, onları dünyanın dört bir tarafına savurmuştur. İnsanlar birbirleriyle anlaşamadıkları için kulenin yapımı da durmuş ve dünya üzerinde çok sayıda ulus ve bu uluslara ait binlerce dil türemiştir. Kısacası Babil Kulesi, insanların tarihî dönemlerde dil olgusunun kökenine ve ulusların çeşitliliğine yönelik sorularına cevap veren bir inanıştır.

Bu bağlamda bizlerde gençlerin aynı dili, aynı kültürü yansıtmasalar da bir araya gelerek, tek bir çatı altında bu yarım kalan kuleyi bitirebileceğini, neler başarabileceklerini ve aslında anlaşabilmek için dillerin, kültürlerin aynı olması gerekmediğini göstermektir.

THE YOUTH TOWER

THE YOUTH TOWER

Target of The Project

The youth that come from different cultures , between 17-24, will be obtained soul of working together , will demolish prejudice even with the best way of joy, enthusiasm and universality –music and folk dances- they will make a youth tower so as to prove interaction.

The Goal of The Project

By getting youth people togethet who come from variant cultures we prove interaction

Learning and meeting different cultures and people even teaching cultures to each other

Showing to the youth that they can co common things by coming together

Proving thought interaction between young people

Demolishing probable prejudice in youth’s mind

Encouraging youth making them be aware of something

Learning variant cultures

Making youth active

Summary of The Project

The people that come from different cultures ,between 17-24, and the youth of Kırklareli will show their performance and reflect their cultures by using folk dances and music in Karahıdır , Kavaklı , Babaeski and Lüleburgaz. the period of making and display the last perfomance and the final celebration -youth tower- will be made in the centre of Kırklareli. Eventually while youth have unforgettable memoirs they also will show it in a concrete way.

The philosophy of this tower comes from The Babylon myth . This legend is a belief that regarded with the origin of nations in the earth’s surface and their thousands of languages. People started to build a tower by working in a harmony so as to become nearer to the God. The tower had risen in a short time the The God saw this , got angry , scattered people by giving them varient languages. Since the people did not communicate to each other the construction period stopped finally thousands of languages and nations have appeared. To sum up Babylon Tower is a belief which gives answer to the origin of language term and also to the origin of human variety.

Meanwhile eventhough we do not have the same language and reflect the culture , we can finish this half tower by coming together also we can see our possibility to do what we do without a common language.

18 Şubat 2010 Perşembe

GENÇLİK PROJELERİNE 5 BİN DOLAR


Gençlik konusunda proje sunabilecek kapasitedeki Sivil Toplum Kuruluşlarına 5,000 Amerikan Dolarına varan müktarlarda hibe verilecek

Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi, merkezi Washington DC’de bulunan Kalkınma Hibesi Girişimi bünyesinden sağlanan kaynaklarla son dokuz yıldır (daha evvel Küçük Hibeler Programını olarak bilinen) Sivil Toplum Fonu Programı’nı uygulamaktadır.

Program 2010’da de Türkiye’de 10. kez uygulanacak ve sosyal konularda aktif olan ve Gençlik konusunda proje sunabilecek kapasitedeki Sivil Toplum Kuruluşlarına 5,000 Amerikan Dolarına varan müktarlarda hibe verilecektir.

Hibeler STK’ların yürüttüğü küçük ölçekli gençliğe yönelik tasarlanan projelerine verilecektir. Bu yılın teması: “Gençliğin Güçlendirilmesi için Vatandaş Katılımı” olarak belirlenmiştir. Amaç gençliğin ve gençliğe yönelik çalışan grupların, kalkınma konusunu sahiplenmelerini sağlamak, bu amaçla projeleri vasıtasıyla kamu sektörü ile iletişime geçerek katılım ve sosyal sorumluluk mekanizmalarını güçlendirmeleridir.

Bu yılki Sivi Toplum Fonu Programına Gençlik konusunda proje başvurusunda bulunmak isteyen STK’lar için başvuru klavuzu hazırladık. Ekte bulacağınız klavuz, etkinlik önerilerini ve başvuru metodu hakkında bilgi içermektedir. Klavuzu başvuruda bulunmak isteyen diğer STK’larla da paylaşmanızı rica ederiz.

Doldurulması gereken ve istenilen belgelerle birlikte başvuru kılavuzunda belirtilen adrese posta yoluyla gönderilecek (email ve faks kanalıyla gönderilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır). Başvuru formunu aşağıda bulabilirsiniz. Başvuru için son tarih, 2 Nisan 2010’dur.

Başvuru Kılavuzu

DÜNYA GENÇLİK KONGRESİ İÇİN ÇAĞRI

5. Dünya Gençlik Kongresi Türkiye 2010’un Türk delegeler için başvuruları 1 Mayıs 2010 tarihine kadar uzatılmıştır

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, E-gençlik Derneği ve Uluslararası Barış Çocuğu Örgütü (Peace Child International) tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan 5. Dünya Gençlik Kongresi Türkiye 2010’un Türk delegeler için başvuruları 1 Mayıs 2010 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu yıl Ağustos ayında, Türkiye’de ilk defa yapılacak olan kongre’ye katılmak isteyenler www.turkiye2010.org web adresi üzerinden başvuru yapabilir.

Kongrenin amacı, dünyanın karşılaştığı sorunların çözümünde gençlerin en etkin şekilde, nasıl rol alabileceklerini tartışmak ve bu yönde sürdürülebilir gençlik politikaları oluşturmak. Bunun yanında gençler arasında tecrübe paylaşımı sağlayarak, Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için gençlerin katkısını ortaya koymak ve sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulamak.

Türkiye’nin tanıtımı için oldukça önemli olan bu kongre Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, uluslararası siyasetçiler, akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar ve 1000 kadar genç aktivistin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Dünyanın en saygın, en geniş katılımlı ve en önemli gençlik toplantısı olan “Dünya Gençlik Kongresi” serileri, Birleşmiş Milletler’in desteğiyle, Uluslararası Barış Çocuğu Örgütü’nün organizatörlüğünde iki yılda bir farklı ülkelerde gerçekleştiriliyor. Kongre daha önce, ABD'nin Hawaii eyaletinde, Fas'ta, İskoçya'da, ve Kanada’da düzenlenmişti.

Beşinci Dünya Gençlik Kongresi’nin 2010 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmesi için E-gençlik Derneği, büyük çaba göstermiş ve Avusturya’da yapılan ülke seçimlerinde, toplam beş aday ülke arasından Türkiye’nin sıyrılarak, kongreye ev sahipliği yapma hakkı elde etmesini sağlamıştı.

Bunun ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Barış Çocuğu Örgütü arasında “5. Dünya Gençlik Kongresi Türkiye 2010 Amaç Deklarasyonu” imzalanmıştı. Deklarasyon kapsamında “5. Dünya Gençlik Kongresi”, 2010 yılında, 31 Temmuz- 13 Ağustos tarihlerinde Türkiye-İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Daha fazla bilgi için:

e-gençlik Derneği

+905557236269

wyc@e‐genclik.org.tr

info@e‐genclik.org.tr

13 Aralık 2009 Pazar

projemizin 3. toplantısını 7 Aralık 2009 Pazartesi günü gerçekleştirdik

Merhaba arkadaşlar projemizin 3. toplantısını 7 Aralık 2009
Pazartesi günü gerçekleştirdik. Toplantıda konuşulan konular ile birlikte
ikinci toplantının içeriği ve konuşulan konuları da bulunmaktadır.

3. toplantı içeriği ve konuşulan konular

YOUTH TOWER (GENÇLİK KULESİ)

Projemizin ismi Youth Tower ( Gençlik Kulesi) olarak belirlenmiştir.
Tüm proje ekibi tekrar tartışılarak daha farklı isimlerde düşünülebir.
Projemizin üçüncü toplantısında projenin amaç ve hedefleri hakkında
tartışılarak hedef oluşturuldu.
Projemiz en fazla 60 kişi ile gerçekleşecektir. Ülkelerden gelecek olan
kişilerin sayıları ülkenin kendi inisiyatifine bağlıdır. Yaş ortalamaları
en az 15 en fazla 28 olacaktır.

PROJENİN HEDEFİ

17-24 yaş grupları arasındaki farklı kültürden gençleri bir araya
getirerek gençlerin ortaklaşa çalımsa ruhunu kazanmaları, muhtemel ön
yargıları yıkmaları, hüznün, sevincin,coşkunun, ve evrenselliğin en güzel
ifade şekli olan müzik ve dans ile il birlikte gençlik anıtı oluşturarak
kültürler arası etkileşimi sağlamak.

Düşünülen Proje Amaçları
- Kültürler arası etkileşim ile gençlerin oluşturacağı güç
- Ortak özelliklerin belirlenmesi ve ayrımcılığı önlemek
- Gençlerin aktif katılımın sağlamak
- Gençlerin teşvik edilmesi ve farkındalık yaratmak
- Fikir alışverişi sağlamak

2. ve 3. toplantıda belirlenen amaçları bir araya toplayarak asıl
amacımızı belirleyeceğiz.

Son olarak proje için 2 tedarikçinin belirlenmesi gerektiğini ve 1 Şubat
2010 tarihinden itibaren proje başvurumuzu yapabileceğimizi konuşarak
toplantıya son verdik.

2.toplantı içeriği ve konuşulan konular

GENÇLİK-KÜLTÜR BULUŞMASI


Eylem 1.1 Gençlik Değişimleri Projesi yapılmasına karar verildi.Bu değişim
çok taraflı olacaktır. Çok taraflı Gençlik Değişimi: Faaliyete ev
sahipliği yapan yararlanıcı grup “Koordinatör Kuruluş” (KK) rolünü
üstlenir ve bütün proje için (“tek taraflı fonlama”) bütün yararlanıcı
gruplar adına kendi ülkesindeki Ulusal Ajansa başvuruda bulunur.

PROJENİN AMAÇLARI
Toplantıya katılan arkadaşlarımızla projenın amaçları hakkında tartıştık
ve bazı maddeler oluşturduk bu maddeler doğrultusunda ve katılamayan
arkadaşlarımızın da fikirlerini alarak projemizin amaçlarını oluşturacağız

Bizim belirlemiş olduğumuz amaçlar

- Farklı kültürden gençleri bir araya getirerek kültürler arası etkileşimi
sağlamak
- Farklı kültürleri tanımak
- Yaşam tarzlarını öğrenmek
- Aktif katılım sağlamak
- Yeni insanlar tanımak
- Farklı kültürden gençlerin bir araya gelerek çalışabileceğini göstermek
- Kişilerin önyargılarını kırmak
- Empati kurmalarını sağlamak

HEDEF:

17-24 yaş grupları arasındaki farklı kültürden gençleri bir araya
getirerek gençlerin ortaklaşa çalışma ruhunu kazanmaları, muhtemel
önyargıları yıkmaları, hüznün, sevincin, coşkunun ve evrenselliğin en
güzel ifade şekli olan müzik ve dans ile kültürleri tanımak.


Projemizin düşünülen ortakları

Bulgaristan
Yunanistan
Makedonya
Arnavutluk
Hollanda
Finlandiya
Mısır
İspanya
Bosna Hersek
Peru

Proje Dahilinde gençlerle yapılabilecek atölye çalışması örnekleri

- Yerel yemeklerin gençlere öğretilmesi
- Geleneksel çalgıların tanıtılması
- Ebru sanatının yapımı
- Resim,çini ve sabun yapımlarının öğretilmesi
- Projeye katılan ülkelerin müzik ve dans gruplarıyla ortak bir müzik ve
dans oluşturup farklı tarzları bir araya getirerek güzel bir gösteri
hazırlamak

İleriki toplantılarda yapılacaklar
- kolaylaştırıcılarla irtibata geçilecek
- proje destekleyicileri belirlenecek
- ortak ülkelerle ortak yanlarımızın belirlenmesi
- projenin amaç ve hedefinin oluşturulması
- proje ekibiyle birlikte belgesel izlenmesi
- proje ekibinin tüm proje suresi boyunca yaptıklarının kısa film haline
çevrilmesi

son olarak Babül Anıtı mantığıyla tüm gençlerle bir araya gelerek bir
gençlik anıtı yapılarak bu anıt üzerine kültür haritası oluşturulması
hakkında konuşularak toplantıya son verdik.


*Projeye katılacak ortak ülke grup sayıları en az 7 en fazla 14 olacaktır.
Projeye katılan ülkelerin toplam sayısı 100 kişi olarak planlanmıştır.
Projeye belirlenen ülkeden bir müzik grubu ve bir dans grubu çağırılacaktır.